Fri frakt vid 499:- / Snabb leverans / Fri retur

Vad och hur ska man göra när man flyttar?

|2/07, 2022

Vad och hur ska man göra när man flyttar?

Att flytta till en ny plats ses ofta som en ny start, i en ny plats.

Vid flytt så är det inte bara själva lådor som flyttas utan man lämnar även efter sig vänner, minnen och annat därför behöver man samtidigt förbereda sig mentalt när man flyttar till en ny plats.

Utöver det så behöver du inventera alla dina ägodelar, sortera dem, rensa ditt hem och samtidigt bli av men oönskade föremål, därefter packa allt ordentligt och göra dig redo för flyttningen.

Alla dessa steg är nödvändiga för att det ska ske så smidigt som möjligt och det som tar mest tid är packnings processen därefter är det viktigt att du skapar en packlista, fixar lämpligt emballage, markera lådor så att du även senare har lätt när du ska packa upp.

Men först till kvarn – innan du kan börja jobba måste du veta var du ska börja packa inför en flytt.


Så, vad ska man packa först för att flytta? 

Det är bara logiskt att de första sakerna att packa är de saker du behöver minst.

Ofta så förvarar vi saker i garage, källare och vindar som vi sällan behöver om inte allas. Dessa saker kan man börja organisera och packa bort dem i ett tidigt stadie


Sorteringen kan ske på 3 sätt:

  1. “Ska slängas” - allt som du inte behöver kan du slänga eller i vissa fall kan de skrotas mot pengar.
  2. “Säljas, skänkas ge bort” - Saker som är i bra skick och du inte längre vill ha kvar som kan användas av andra kan du antingen sälja, skära eller ge bort.
  3. “Packas för flytt” - I denna kategorien hamnar resten av sakerna som finns kvar och du har tänkt ta med dig till ditt nya hem.


Alla sällan använda föremål från den tredje högen (saker du tänker ta med till ditt nya hem) bör packas och förberedas för leverans någon månad innan själva flyttningen. 

Se till att du:

  1. Skapar en detaljerad inventering samt packar och dokumenterar deras nuvarande skick.
  2. Skydda alla föremål mot fukt, damm, insekter etc (tänk på att de första du packar kommer ligga kvar ganska länge)
  3. Märk lådorna ordentligt eftersom det är lätta att glömma vad man placerat allt.
  4. Stapla lådorna någonstans så e inte är i vägen.
  5. Förbered alla verktyg och utrustning som behöver tommas från bränsle, saker som har vassa kanter osv och se till att de är ordentligt lindande.


Vilka rum ska packas först

När du har sorterat och packat ihop förvaringsytorna (den tuffaste packnings utmaningen du kommer att ställas inför), bör du gå vidare till de andra mindre vanliga rummen i ditt hem, som gästrummen och vardagsrummet. De viktigaste rummen – köket, barnrummet (om tillämpligt), sovrummet och badrummet – ska naturligtvis packas sist.

Alla dina kläder, köksartiklar, elektronik och i stort sett allt annat som ännu inte finns i flyttlådorna ska packas ihop veckan innan flyttdagen. Så se till att du har tillräckligt med kläder för att hålla de närmaste dagarna (inklusive lämplig klädsel för flyttdagen), ta fram plastredskapen (glöm allt om matlagning under de sista dagarna eller två innan du flyttar), låt var och en av dina barn välja en uppsättning leksaker de vill ha ute de senaste dagarna, lägg åt sidan de föremål som kommer att hamna i din låda med nödvändigheter och packa alla övriga dina tillhörigheter (glöm inte att förbereda hushållsapparater och plocka isär stora möbler, som väl). Ha några extra lådor och påsar till hands för sista minuten packning.

Vi hopppas att dessa tips kommer att vara till nytta och ifall du behöver hjälp med din flytt så finns vi här.